Belona w sosie czosnkowym

Rybę panierować w mące i smażyć na złoty kolor. Przygotować sos: 4 ząbki czosnku utrzeć z solą, dodać 2 łyżki oliwy, dobrze wy­mieszać. W rondelku wymieszać łyżkę pasty pomidorowej z połową szklanki wytrawnego, białego wina, dodać czosnek, gotować 5 minut. Jeżeli sos będzie zbyt rzadki, zagęścić mąką ziemniaczaną. Rybę uło­żyć na ogniotrwałym półmisku, zalać sosem, wstawić na 5 minut do piekarnika.

Belona w sosie mirabelkowym

Przygotować sos: 3 szklanki mirabelek ugotować w osłodzonej wo­dzie z dodatkiem soli, przetrzeć przez sito, dodać 3 ząbki utartego z solą czosnku, gałki muszkatołowej, cynamonu do smaku, 2 utłu­czone w moździerzu goździki. Gotować, aż sos będzie miał gęstą konsystencję.

Rybę panierować w mące i smażyć na oleju. Ułożyć na ogniotrwa­łym półmisku, polać sosem, wstawić na 5 minut do piekarnika.

Belona w ziołach

Porcję warzyw, łyżeczkę kolendry, łyżeczkę estragonu, łyżeczkę bazylii, 2 gałązki selera naciowego, 3 gałązki mięty, 2 ząbki czosnku utartego z solą zalać wodą i gotować przez 30 minut. Do wywaru włożyć rybę, gotować, aż będzie miękka. Wyłożyć na półmisek, posy­pać siekanym zielonym koprem, polać masłem.

Belona z pieczarkami

Rybę skropić octem, posolić, położyć na folii aluminiowej. 20 dag boczku pokroić w kostkę, 2 cebule w talarki, 4 pieczarki drobno po­siekać, wymieszać z pietruszką, solą i pieprzem. Przyprawić do sma­ku. Masę położyć na rybie, zawinąć w folię i piec przez 15?20 minut. Na 5 minut przed końcem folię otworzyć, potrawę posypać tartym serem i zapiec.

Galaretka z belony

Wlać do rondla 3 łyżki oliwy, dodać pokrojony w paseczki 1 ząbek czosnku, smażyć minutę. Wyjąć czosnek, wrzucić rybę, obrumienić. Dodać sok z cytryny, szklankę wody, 2 łyżki siekanej zielonej pie­truszki, sól i pieprz do smaku. Gotować 25 minut. Wstawić do lodów­ki. Gdy smak zetnie się na galaretkę, danie jest gotowe.