Gulasz z belony

Rybę pokroić w kostkę, panierować w mące, smażyć na złoty kolor. 3 cebule pokroić w plasterki, udusić na oleju, oprószyć mąką. Włożyć rybę, dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego, szklankę gotowane­go zielonego groszku, doprawić solą, pieprzem i papryką do smaku. Gotować 5?10 minut uważając, aby się groszek nie rozgotował.

Sałatka z belony

Pokroić w drobną kostkę ugotowane warzywa (4 ziemniaki, burak ćwikłowy, 2 marchewki), 2 ogórki kiszone, 1 korniszon, 3?4 mary­nowane pieczarki, 3 ugotowane na twardo jaja, pół ugotowanej lub upieczonej ryby. Dodać pół szklanki ugotowanej fasoli. Składniki rozprowadzić majonezem lub sosem sporządzonym z surowego żółt­ka, łyżeczki musztardy i łyżki oliwy.

Zupa z belony

Rybę podzielić na 2?3 części. Gotować wraz z jarzynami przez 30 minut, przetrzeć przez sito. Zaciągnąć wywar śmietaną, dodać so­li, pieprzu do smaku. Przed podaniem zupę posypać siekanym szczypiorkiem.