Certa w sosie remoulade

Ugotować rybę w jarzynach, ostudzić, podzielić na porcje. Przygo­tować sos: do 4 łyżek majonezu dodać łyżkę musztardy, łyżkę sieka­nego szczypiorku z koperkiem, soli i pieprzu do smaku oraz jedno ugotowane na twardo, posiekane jajko; składniki wymieszać. Polać sosem porcje ryby, podawać na zimno.

Certa z kwaszoną kapustą

Rybę panierować w mące i smażyć na złoty kolor. Kwaszoną kapu­stę drobno posiekać, gotować w garnku około 1,5 godziny. W poło­wie gotowania dodać 3?4 pokrojone pieczarki i poszatkowaną cebu­lę. Rybę ułożyć na ogniotrwałym półmisku, obłożyć kapustą i dusić w piekarniku 10?15 minut.

Marynata z certy

Ryby podzielić na dzwonka długości 5 cm. Szpikować je słoniną, panierować w mące i smażyć na złoty kolor. Jarzyny: cebulę, por, marchewkę, pietruszkę, 10 brukselek, kawałek dyni i rzepy wrzucić do wrzącej wody i ugotować. Przygotować marynatę. Udusić na maś­le 20?30 gąsek. Rybę, jarzyny i grzyby ułożyć w słoikach, zalać ma­rynatą, pasteryzować 10?15 minut. Produkt spożywać po 2 tygod­niach.

Pomidory nadziewane certą

Rybę pokroić w paski i smażyć na maśle. Szklankę śmietany, łyżkę mąki oraz jajo zmiksować. Dodać soli, pieprzu i papryki. Zmieszać rybę z sosem. Pomidory wydrążyć, napełnić farszem rybnym, ułożyć w ogniotrwałym naczyniu, wstawić do piekarnika i dusić, aż będą miękkie.

Zapiekanka z certy

Rybę przekroić na pół, posolić, posypać pieprzem, ułożyć na ognio­trwałym półmisku i włożyć do piekarnika. Po 10 minutach wyjąć i ułożyć na rybie 3?4 kawałeczki masła. Włożyć ponownie do piekar­nika na 5 minut. Cebulę i 2 jaja na twardo pokroić w talarki i położyć je na rybie. Piec potrawę jeszcze przez 10?15 minut, obficie podle­wając sosem spod ryby.