Babeczki z jelcami

Przygotować 400 g mąki, 150 g masła, % szklanki śmietany, 1 jajko, łyżkę spirytusu, trochę soli. Zagnieść ciasto i włożyć je na noc do lodówki. Rozwałkować ciasto na grubość 2?3 mm, wylepić foremki babeczek, upiec w średnio gorącym piecu. Ugotować ryby w jarzy­nach, zemleć je dwa razy w maszynce. Udusić kilka pieczarek na maśle, wymieszać z rybą, włożyć do babeczek, zalać sosem beszamelowym i posypać tartym żółtym serem. Wstawić na 15 minut do pie­karnika.

Cacciucco łagodne

Szklankę oliwy z 2 ząbkami czosnku i szczyptą pieprzu rozcieńczyć szklanką wina i niewielką ilością wody. Doprowadzić płyn do wrzenia, włożyć do niego posolone rybki, po chwili dodać 4 przetarte pomido­ry. Gotować 5 minut pod przykryciem na silnym ogniu. Nie mieszać, aby nie uszkodzić ryb.

Jelce po syberyjsku

Rybę przepuścić dwukrotnie przez maszynkę razem z moczoną w mleku bułką. Dodać jajo, soli i pieprzu do smaku. Wyrobić masę i formować bitki. Dno rondla posmarować masłem. W rondlu ułożyć pokrojone w plastry rydze lub borowiki, bitki, krążek masła. Skropić białym winem. Dusić 20 minut. Bitki wyjąć, ułożyć na ogniotrwałym półmisku, obok grzyby i gotowaną fasolkę szparagową. Sos zagęścić zasmażką, zalać nim bitki. Potrawę włożyć do piekarnika i zapiekać 10 minut.

Jelce po włosku

W szklance gorącej oliwy rozpuścić łyżkę przecieru pomidorowe­go, łyżeczkę soli i pieprzu. Dodać 2 roztarte ząbki czosnku. Ryby ma­czać w mieszaninie, kłaść je na ruszt i piec 3?5 minut.

Jelce po żydowsku

Rybę przepuścić dwukrotnie przez maszynkę, dodać zmieloną ce­bulę, zmieloną moczoną w mleku bułkę, 1 jajo, soli i pieprzu do sma­ku. Wyrobić masę i formować płaskie pulpety. W rondlu rozpuścić łyżkę masła, podlać 2?3 łyżkami bulionu, dodać pokrojone w plastry 3 pomidory i 2 cebule oraz łyżkę przecieru pomidorowego. Włożyć pulpety i dusić 20 minut.