Karasie w sosie śmietanowym

2 cebule pokroić, zalać osoloną wodą, dodać łyżkę octu, gotować 5 minut. Włożyć karasie, gotować, aż będą miękkie. Pół szklanki tar­tej bułki zalać wywarem z ryby i rozgotować na papkę. Dodać szklan­kę śmietany, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Ryby ułożyć na ogniotrwałym półmisku, zalać sosem, zapiekać przez 10 minut w pie­karniku.

Karasie w śmietanie

Ryby panierować w mące i smażyć na złoty kolor. Włożyć do rond­la, dodać pokruszoną kostkę przyprawy do zup, zalać szklanką wody i dusić 20 minut. Wlać śmietanę, osolić do smaku, podgrzać. Posypać siekanym zielonym koperkiem.

Karasie w żółtym sosie

Ryby gotować w jarzynach. Przygotować sos: zasmażkę rozprowa­dzić smakiem spod ryby, dodać łyżeczkę cukru, soli i pieprzu do smaku, zaciągnąć 3 żółtkami, wlać 3?4 łyżek białego wina, wymie­szać. Wyłożyć ryby na ogniotrwały półmisek. Zalać karasie sosem, wstawić na 10 minut do piekarnika.

Karasie w kokilkach

Ryby moczyć w mleku przez 2 godziny. Posolić, panierować w mą­ce, jaju i tartej bułce wymieszanej z bardzo drobno utartym, podsu­szonym żółtym serem i smażyć na słoninie na złoty kolor. Przygoto­wać małe foremki, smarować masłem, układać na spód filety z karasi i każdą kokilkę zalać jajem. Smażyć aż do ścięcia białka. Przed poda­niem wyjąć z foremek, włożyć do piekarnika na 3?5 minut polewając stopionym masłem z tartą bułką.

Ucha z karasi

Ryby gotować w jarzynach, aż mięso będzie miękkie. Przetrzeć ja­rzyny i ryby przez sito, połączyć z wywarem. Przygotować zasmażkę, rozprowadzić ją zupą, gotować 10 minut. Podawać z drobnymi klu­seczkami. Nie dodawać śmietany.

Zupa pomidorowa z karasi

Ugotować ryby w wywarze z jarzyn, osobno udusić 3?4 pomidory z 1 łyżką masła oraz 1 poszatkowaną cebulą. Przetrzeć przez sito, połączyć z wywarem. Zaprawić zupę śmietaną. Włożyć do filiżanek po 2?3 kawałki ryby, zalać zupą, posypać dużą ilością posiekanego zielonego kopru.