Karp po toruńsku

Rybę gotować w wywarze z jarzyn (2 marchewki, pietruszka, seler, por, cebula, pół główki kapusty włoskiej), do którego dodać kawałek skórki cytrynowej, kieliszek białego wytrawnego wina, 6 ziarenek pieprzu, 6 ziarenek ziela angielskiego, pół łyżeczki sproszkowanego imbiru. Ugotowaną rybę wyłożyć na półmisek. Wywar przecedzić, dodać szklankę ciemnego piwa, 2 łyżki utartego piernika, łyżkę spa­rzonych, pokrojonych migdałów, 2 łyżki sparzonych rodzynków i łyż­kę masła. Sos gotować na małym ogniu, aż stanie się gęsty. Polać nim karpia.

Karp po warszawsku

Butelkę piwa zmieszać ze szklanką octu. Dodać pokrojone jarzyny (marchew, pietruszkę, seler, 2 cebule), 3 ziarna ziela angielskiego, 4 ziarna pieprzu, 1 liść laurowy, skórkę z cytryny. Zagotować. Wło­żyć rybę, skórkę żytniego chleba, trzymać na ostrym ogniu. Gdy zacz­nie wrzeć, wlać szklankę białego wina, dodać łyżkę masła, łyżkę cuk­ru, 3 plasterki cytryny. Rybę ugotować, wyjąć, sos przetrzeć przez sito. Jeżeli jest zbyt rzadki, zaciągnąć mąką ziemniaczaną.

Karp po węgiersku

Filety osolić, skropić cytryną, panierować w jaju wymieszanym z czerwoną papryką. Ugotować na wpół miękko 4 ziemniaki pokro­jone w plastry. Na spodzie ogniotrwałego naczynia ułożyć ziemniaki, na nich karpia, następnie pokrojone w ćwiartki 3 pomidory, paseczki zielonej papryki i cebuli. Polać masłem z majerankiem. Zapiekać 10 minut. Zalać śmietaną, wstawić do piekarnika na 15 minut.

Karp po włosku

Wymieszać szklankę piwa ze szklanką octu, wlać do płytkiego rondla tak, aby płyn zakrył rybę. Dodać pokrojoną cebulę, seler, por, marchew, 5 ziaren pieprzu, ziela angielskiego, 3 goździki, 2 liście lau­rowe, sól do smaku. Gotować 10 minut. Dodać szklankę białego wy­trawnego wina, łyżkę masła, szczyptę imbiru, pokrojoną w plasterki cytrynę. Gotować 10 minut. Karpia wyłożyć na półmisek, sos prze­trzeć przez sito, zagęścić, polać nim rybę.

Karp po żydowsku

Rybę posolić, oprószyć pieprzem, tłuczonymi goździkami, skropić octem, odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Łyżkę masła roz­grzać w rondlu, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zesmażyć nie ru­mieniąc, wlać szklankę piwa, włożyć rybę i dusić pod przykryciem 30 minut. Sos odparować, włożyć pół szklanki opłukanych rodzyn­ków, dodać tartą skórkę cytrynową. Podać rybę polaną sosem.