Karp w sosie białym

Rybę włożyć do rondla wysmarowanego masłem, posypać gałką muszkatołową, pieprzem i polać kieliszkiem białego wina oraz szklan­ką wywaru z jarzyn. Dusić rybę, aż zmięknie, sos zaciągnąć 2 żółtka­mi. Jeżeli sos jest za rzadki, zagęścić go mąką ziemniaczaną.

Karp w sosie szarym

Gotować rybę w wywarze z warzyw 20 minut. Sporządzić sos: 4 łyżki umytych rodzynków, 2 łyżki pokrojonych w paski migdałów ugotować na smaku z ryby, dodać 2 łyżki cukru, 3 łyżki ciemnego miodu, 3?4 łyżki krwi z karpia, zagotować. Zagęścić mąką ziemnia­czaną. Położyć rybę na półmisku, zalać sosem, zapiekać 10 minut.

Karp w trawach

Umyć i wypatroszyć karpia, nie usuwać łusek. Posolić, dodać pie­przu i włożyć do środka miętę. W owalnym rondlu ułożyć grubą war­stwę opłukanych ziół: po 5 garści świeżych liści koniczyny, pokrzy­wy, traw łąkowych i kilka liści tymianku, szczawiu, pietruszki, kopru, szałwii. Nad ziołami zawiesić w metalowej siatce karpia, dorzucając łyżkę igieł sosnowych. Wlać około 2 szklanek wody, przykryć i po­stawić na silnym ogniu. Przez 35?40 minut gotować w pachnącej parze. Karp po tym zabiegu będzie miał barwę niebieską. Nie należy dopuścić, aby się przypiekł. Przygotować sos: 3 pomidory obrać, rozgnieść, dodać soli i pieprzu, wymieszać z łyżką oliwy. Ogórek, ce­bulę i paprykę pokroić w drobną kostkę i wymieszać z miąższem po­midorów. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku. Podgrzać sos, uważać, aby się nie zagotował. Rybę polać sosem.

Karp w winie

Marchew i pietruszkę pokroić, dodać łyżkę masła i pół cebuli. Zalać wrzącą wodą, osolić. Marchew i pietruszkę wyjąć z wywaru. Dodać szklankę wytrawnego wina i dusić rybę przez 15 minut. Rybę wyjąć T razem z włoszczyzną ułożyć na talerzu. Zasmażkę rozprowadzić wywarem spod ryby, zagotować. Rybę polać sosem.

Karp z boczkiem

Rybę pokroić w dzwonka i nadziewać plasterkami boczku, posolić i posypać papryką. Brytfannę wysmarować smalcem. Na dnie ułożyć 4 ziemniaki pokrojone w plasterki, następnie warstwę ryby, na rybie pokrojone w plasterki 2 papryki, 4 pomidory i 2 cebule. Wstawić do piekarnika na 15 minut. Polać śmietaną i dusić 10 minut.