Karp z borowikami

Przygotować sos: zasmażkę rozprowadzić szklanką kwaśnej śmie­tany. 6 borowików pokroić w kostkę, dusić z łyżką masła. Gdy będą miękkie, dodać je do sosu, gotować 10 minut. Karpia ułożyć na pół­misku ogniotrwałym, na każdym dzwonku położyć krążek masła. Za­piekać w piekarniku, aż skórka będzie chrupiąca. Zalać sosem i po­nownie włożyć do piekarnika (na 10 minut).

Karp z czosnkiem

Rybę oczyścić, na bokach zrobić po 4?5 nacięć, posolić. Posiekać zieloną pietruszkę, seler, 2?3 ząbki czosnku. Wymieszać. Dodać sok z cytryny i tyle oliwy, by powstał gęsty sos. Posolić i dodać pieprzu do smaku. Napełnić sosem karpia, zaszyć, włożyć do brytfanny. Resztę sosu rozprowadzić po powierzchni ryby. Wstawić do piekarni­ka, piec 20?30 minut, skrapiając w czasie pieczenia zimną wodą i wydzielającym się sosem.

Karp z jarzynami

Ułożyć w rondlu rybę pokrojoną w dzwonka oraz poszatkowane ja­rzyny: 3 marchewki, pietruszkę, seler, pół kapusty włoskiej, 4 cebule. Dodać kawałek masła, posolić i dusić, aż jarzyny będą miękkie. Wy­łożyć karpia na półmisek ogniotrwały, obłożyć jarzynami, oprószyć cukrem (pół łyżki). Zapiekać 10 minut.

Karp z orzechami

Rybę posolić, panierować w mące i smażyć na maśle. Na patelnię wlać kieliszek czerwonego wina i drewnianą łyżką oddzielić od patel­ni osad powstały podczas smażenia. Sos gotować nie dłużej niż 3 minuty. Rybę posypać suto posiekanymi orzechami i polać sosem z patelni.

Karp z pieczarkami

Cebulę pokroić drobno, udusić na maśle, włożyć pokrojone 4 pie­czarki, poddusić, zagotować z wodą, zaprawić śmietaną. Włożyć rybę i dusić na wolnym ogniu 20 minut. Skropić sokiem z cytryny.