Karp z pomidorami

Przygotować sos: 4 pokrojone pomidory dusić na maśle z wodą. Gdy będą rozgotowane, dodać pół szklanki śmietany, zagotować. Przetrzeć przez sito, ewentualnie dosłodzić. Sos powinien być słodkawy. Rybę posolić, obsypać mąką i piec w piekarniku 15?20 minut. Ułożyć na półmisku ogniotrwałym, polać sosem pomidorowym, po­sypać tartą bułką i wstawić na 20 minut do piekarnika.

Karp z rydzami

Filety z ryby włożyć do osolonej wody zmieszanej z 3?4 łyżkami octu na 2 godziny. Rydze sparzyć wrzątkiem, moczyć w mleku także 2 godziny. Ułożyć rydze na filetach i zwijać filety jak zrazy. Paniero­wać je w bułce tartej i smażyć na słoninie.

Naleśniki z mleczkami karpi

4?6 mleczek karpia wypłukać, włożyć na minutę do wrzącej, oso­lonej wody, przepuścić przez maszynkę z 2 bułkami namoczonymi w mleku, dodać łyżkę masła, 2 całe jaja, pieprzu i gałki muszkatoło­wej, łyżkę drobno posiekanej pietruszki, wymieszać, wypełnić far­szem naleśniki lub paszteciki z ciasta francuskiego.

Paprykarz z karpia

W rondlu rozgrzać smalec i włożyć do niego 2 bardzo drobno po­siekane cebule. Po kilku minutach dodać szczyptę ostrej papryki, soli do smaku, 3 pomidory i zieloną paprykę pokrojoną w plasterki. Do­dać wodę i przez 10 minut gotować. Włożyć kawałki karpi i dusić na wolnym ogniu 10 minut. Wlać śmietanę do garnka i gotować jeszcze przez 15 minut.

Zupa z karpia

Rybę pokroić w paseczki, 50 dag wieprzowiny ? w ?makaron”. Ułożyć na dnie garnka 2 pokrojone w kostkę ziemniaki, na nich po­łowę karpia, połowę wieprzowiny, cebulę pokrojoną w talarki. War­stwy należy powtórzyć. Zalać całość szklanką gęstego soku pomido­rowego, doprawić do smaku solą, pieprzem, czerwoną papryką. Do­lać 1?2 szklanek zimnej wody i gotować 30 minut.

Zupa z karpia z ikrą

Przygotować wywar z jarzyn, zakwasić łyżką octu, posolić, dodać 4 goździki, szczyptę gałki muszkatołowej, szczyptę cynamonu, 1 liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego. Zagotować, włożyć mleczka i wątróbki z 3 karpi. Gotować przez 20 minut. Odcedzić korzenie. Mleczko i wątróbkę przetrzeć przez sito. Wypłukać 3 duże ikry z kar­pia, zdjąć błonę, rozetrzeć na masę. Zaprawić zupę zasmażką, zago­tować. Włożyć ikrę, gotować przez 5 minut. Podawać z grzankami.

Zupa z mleczek karpi

Do 1 litra osolonej wody wlać 3 łyżki octu, dodać jarzyny i zagoto­wać. Włożyć 6?10 mleczek z karpia i gotować, aż będą miękkie. Wy­jąć mleczka, pokroić w kostkę. Wywar z jarzynami przetrzeć przez sito, zaprawić śmietaną, włożyć kostki mleczka i zagotować.