Kleń po francusku

Przygotować wywar: na 1 I wody wziąć butelkę białego, wytrawne­go wina, 1 dużą cebulę, 1 ząbek czosnku, cytrynę pokrojoną w pla­stry, marchew ? w plasterki, łyżkę zielonej pietruszki, szczyptę ty­mianku, liść laurowy, soli do smaku i 5 ziaren pieprzu. Gotować 10 minut pod przykryciem. Do zimnego wywaru włożyć rybę owinię­tą w gazę. Naczynie postawić na średnim ogniu. Pilnie obserwować ? skoro tylko wywar osiągnie temperaturę wrzenia, zmniejszyć ogień i przez 20 minut gotować rybę tak, aby wywar nie podchodził do gó­ry. Gdy wywar ostygnie, wyjąć z niego rybę. Podawać na zimno z majonezem.

Kleń po krakowsku

Z ryby ściągnąć ostrym nożem skórę w całości. Mięso obrać z ości, przepuścić przez maszynkę, posolić, dodać 2 zmielone jaja na twar­do, 2 surowe żółtka utarte z masłem, w końcu sztywną pianę z 2 bia­łek. Tak przyrządzonym mięsem napełnić skórę ryby, owinąć w płót­no, gotować w wywarze z jarzyn przez 30?35 minut. Wystudzoną ry­bę pokroić w kawałki i polać sosem. Sos: utrzeć 2 surowe żółtka z 2 łyżkami oliwy, dodać 1 całe jajo, łyżeczkę octu, łyżeczkę cukru, soli do smaku. Mieszać w kamiennym naczyniu na parze, aż zgęstnie­je, w końcu domieszać 3 łyżki musztardy.

Kleń po norwesku

Suszone grzyby umyć, namoczyć, ugotować, wyjąć z wywaru, po­siekać. 6 ziemniaków obgotować w łupinach, obrać, pokroić w talar­ki. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na tłuszczu. Rybę pokroić na 2 cm kawałki, oprószyć mąką i obsmażyć na tłuszczu. Rondel wysmarować tłuszczem i układać w nim warstwami ziemniaki, cebulę wymieszaną z grzybami i rybą. Pierwszą i ostatnią warstwę powinny stanowić ziemniaki. Każdą warstwę oprószyć solą i pieprzem. Szklan­kę śmietany wymieszać z wywarem z grzybów, osolić, doprawić pie­przem. Rybę zalać sosem i zapiekać 10?15 minut.

Kleń po włosku

Rybę osolić, ułożyć na ogniotrwałym półmisku, skropić gęsto oliwą i octem, wstawić do piekarnika i piec 20?30 minut. Posypać obficie siekanym zielonym koprem i pietruszką.

Kleń w ziołach

Utłuc w moździerzu łyżeczkę kopru włoskiego z łyżeczką tymianku. Wymieszać z solą, pieprzem i oliwą. Natrzeć rybę, pozostawić na 2 godziny. Skropić oliwą i piec około 20 minut.