Makrela w pergaminie

Rybę osolić, posypać pieprzem, posmarować pędzelkiem macza­nym w oliwie. Pergamin namoczyć. Owinąć nim ryby, włożyć do pie­karnika. Piec aż do wyschnięcia pergaminu. Ostudzić. Ułożyć na półmisku, zalać majonezem lub sosem tatarskim.

Makrela z pieczarkami

Ryby poprzecinać na połówki, panierować w mące wymieszanej z solą i pieprzem, obsmażyć na złoty kolor. 10 pieczarek udusić na maśle. Do brytfanny, wysmarowanej masłem włożyć makrele, podlać 3?4 łyżkami wytrawnego białego wina i dusić 15 minut. Dodać pie­czarki, łyżkę siekanej zielonej pietruszki. Wstawić na 10 minut do pie­karnika.

Makrela z warzywami

Przygotować ?makaronik” z marchwi, cebuli i selera. Ugotować. Rybę posolić, panierować w mące i smażyć na złoty kolor. Zasmażkę rozprowadzić wywarem z warzyw, dodać pokrojony w kostkę korni­szon, łyżkę siekanej zielonej pietruszki i koperku. Zagotować. Dodać pół szklanki śmietany. Rybę ułożyć na ogniotrwałym półmisku, obło­żyć makaronikiem, zalać sosem, wstawić na 5 minut do piekarnika.

Makrela z zieloną fasolką

Zmieszać w rondlu łyżeczkę imbiru i szczyptę curry z przetartą na drobnej tarce cebulą. Dodać łyżkę masła i smażyć 5 minut. Dodać 2 szklanki gotowanej zielonej fasolki i dusić krótko (3 minuty). Wlać szklankę wody, 2 łyżki powideł śliwkowych, łyżkę soku z cytryny, dobrze wymieszać i gotować 5 minut. Włożyć rybę, dosypać pół ły­żeczki soli i gotować na płytce ochronnej 20 minut.

Makrela z ziołami

2 łyżki sosu vinaigrette wymieszać ze szklanką wody, dodać ły­żeczkę soli i szczyptę pieprzu. Zagotować. Udusić na łyżce masła 1 poszatkowaną cebulę, dodać odrobinę tymianku, majeranku, bazy­lii, papryki oraz roztarty ząbek czosnku, dusić 5 minut. Wlać płyn, dodać rybę i gotować 10?15 minut. Wyjąć rybę, sos przetrzeć, za­gęścić mąką kartoflaną. Wyłożyć rybę na ogniotrwały półmisek, zalać sosem i wstawić na 10 minut do piekarnika. Przed podaniem posypać siekaną zieloną pietruszką.

Skumbria w tomacie

Uwiecznione przez poetę skumbrie w tomacie to nic innego jak makrele w sosie pomidorowym. Wybrać małe makrele, wypatroszyć, ugotować w wywarze z warzyw. Przygotować sos: przetrzeć warzywa z wywaru, dodać 6 łyżek przecieru pomidorowego, szczyptę papryki, pieprzu, 2 łyżki oliwy, szczyptę cynamonu i tłuczonych goździków, zagotować. Makrele ułożyć w słoikach, zalać sosem, pasteryzować 15?20 minut. Po 1?2 tygodniach gotowe do spożycia.