meble do piwnic na wino

Wzdręgi po wiejsku

Ryby odfiletować, posolić, skropić cytryną, odłożyć na 15 minut. Boczek pokroić w drobną kostkę. Kupkę boczku otoczyć dookoła fi­letami, spiąć wykałaczką, na wierzchu położyć 3?4 czarne porzeczki lub czernice (jeżyny). Całość piec na rozgrzanej patelni przez 10 mi­nut. Podać z łyżeczką keczupu.

Wzdręgi po wielkopolsku

Szpinak ugotować w osolonej wodzie i przetrzeć przez sito. Dodać utarty ząbek czosnku. Ryby posolić, włożyć do rondelka, dodać po­krojoną w cienkie talarki pietruszkę, łyżkę masła i dusić 10?15 minut. Włożyć szpinak i dusić dalej 5?10 minut. Przed podaniem posypać tartym żółtym serem i położyć na każdej porcji kawałek świeżego masła.

Wzdręgi w sosie serowym

Filiżankę sosu beszamelowego zmieszać z 2 łyżkami tartego sera chedar i 2 łyżkami tartego parmezana. Zagotować, dodać musztardy do smaku. Ryby posolić, panierować w mące, usmażyć na złoty ko­lor, ułożyć w ogniotrwałym naczyniu, zalać sosem serowym, wstawić na 15 minut do piekarnika.

Wzdręgi z pieczarkami

Ryby podzielić na połówki, natrzeć solą, pieprzem, sokiem z cytry­ny i odstawić na pół godziny. Udusić na maśle 2 cebule. Ryby ułożyć w brytfannie, obłożyć po bokach cebulą, na wierzchu położyć 10?15 małych pieczarek. Posolić, oprószyć mąką, dodać łyżkę masła i wsta­wić na 30 minut do piekarnika. Piec podlewając wydzielającym się sosem.

Wzdręgi z pomidorami

Ryby posolić, panierować w mące i smażyć na złoty kolor. Wysma­rować masłem ogniotrwały półmisek, ułożyć na nim ryby, obłożyć pokrojonymi w plasterki 3 pomidorami i 2 cebulami. Przygotować sos: zasmażkę rozprowadzić łyżką bulionu, dodać łyżeczkę papryki, soli i pieprzu do smaku, zagotować. Wlać pół szklanki śmietany. Ryby zalać sosem i wstawić na 10 minut do piekarnika.