Torty weselne, dla dzieci, urodzinowe

Troć w czerwonym winie

Marchew, pietruszkę, cebulę, pół selera, pół pora pokroić, dodać szczyptę tymianku, 3 liście laurowe i 5 ziaren ziela angielskiego. Wło­żyć rybę, zalać wodą i gotować, aż będzie na wpół miękka. Wyłożyć na ogniotrwały półmisek, udekorować gotowanymi ziemniakami i plasterkami cytryny. Warzywa przetrzeć przez sito, dodać szklankę wywaru z gotowania, zalać szklanką czerwonego wytrawnego wina. Gotować 5 minut. Jeżeli sos jest za rzadki, zagęścić mąkę ziemnia­czaną. Rybę wstawić na 1?2 minuty do piekarnika, sos podawać osobno w sosjerce.

Troć w maderze

Pokroić rybę w dzwonka, naszpikować pokrojoną w cienkie paski słoniną oraz paskami pieczarek. Ułożyć w brytfannie, dodać łyżkę masła, przykryć i piec 10 minut. Kiedy ryba się przyrumieni, wlać kie­liszek madery i dusić dalej 15 minut. Połączyć sos spod troci z za­smażką. Jeżeli będzie za gęsty, dodać 2 łyżki wody i 2 łyżki madery. Wstawić do piekarnika na 10?15 minut.

Troć w sosie szwedzkim

Ugotować rybę w wywarze z warzyw. Przygotować sos: wymieszać w dużym naczyniu 7 łyżeczek oliwy z 2 łyżeczkami sosu vinaigrette, 2 łyżeczkami ostrej musztardy, 1 żółtkiem, 1 łyżeczką cukru, 1/4 ły­żeczki soli oraz łyżeczką siekanego kopru, zmiksować. Gotowaną ry­bę włożyć do sosu. Odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. Poda­wać w głębokich talerzach.

Troć ze szparagami

Rybę pokroić w plastry grubości 0,5 cm. Szparagi ugotować w osolonej wodzie. Owinąć każdy szparag trocią, panierować w mące i sma­żyć we fryturze. Przed podaniem posypać siekanym zielonym koprem.

Troć z farszem

Przygotować farsz: mleczko i wątróbkę z ryby zemleć w maszynce, dodać 4 uduszone na maśle i posiekane pieczarki, 2 siekane korni­szony, pół bułki namoczonej w mleku, całe jajko7 pół łyżeczki masła. Wymieszać, dodać soli i pieprzu. Dzwonka troci ułożyć w wąskim na­czyniu: ryba, 2 cm farszu, ryba itd. Włożyć do piekarnika, polać po­łową szklanki bulionu i dusić, aż ryba będzie miękka.