Miętus solony

Całe ryby ze skórą, oczyszczone z kręgosłupa i głównych ości ob­gotować w wodzie z octem i solą. Rydze ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Układać w kamionkowym garnku warstwami: pokrojo­ną w talarki cebulę, grzyby, rybę, przesypując warstwy obficie grubo­ziarnistą solą. Na wierzchu powinna się znaleźć warstwa cebuli. Przycisnąć całość delikatnie małym kamieniem, odstawić w chłodne miejsce. Po 3?4 godzinach ? jeżeli solanka nie pokryje marynaty ? dopełnić naczynie osoloną wodą. Odstawić w chłodne miejsce. Po miesiącu miętusy są gotowe do spożycia.

Miętus w sosie pomidorowym

Rybę posolić, posypać pieprzem, odłożyć w zimne miejsce na go­dzinę. Ugotować smak z jarzyn z podwójną porcją cebuli. Włożyć ry­bę do smaku i gotować około 20 minut. 5 pomidorów podsmażyć na maśle, przetrzeć przez sito. Szklankę śmietany rozprowadzić prze­cierem pomidorowym, dodać łyżkę mąki, zagotować. Włożyć rybę do sosu, zagotować.

Miętus z cytryną

Oczyszczonego miętusa posolić, pokroić w kawałki, posypać pie­przem, po godzinie włożyć do rondla, skropić sokiem z całej cytryny, dodać łyżkę masła i dusić na bardzo małym ogniu 25 minut. Rybę podawać obłożoną ziemniakami, zieloną pietruszką i polaną sosem, w którym się dusiła.

Miętus z zieloną papryką

4 plastry boczku pokroić w drobną kostkę i smażyć na patelni przez 10 minut. Dodać 2 zielone papryki pokrojone w paski, cebulą pokro­joną w talarki i dusić przez 10 minut na średnim ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Rybę obsuszyć, panierować w mące i smażyć na złoty kolor. Wyjąć rybę na talerz, obłożyć papryką i jarzynami. Po­zostały smak zabielić szklanką mleka wymieszaną z łyżką mąki. Ca­łość polać sosem i posypać zielonym koperkiem.

Wątróbki miętusa po włosku

Rozpuścić w szklance oliwy łyżkę przecieru pomidorowego, dodać roztarty ząbek czosnku, łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu. Zagoto­wać, ostudzić. W słoikach ułożyć wątróbki, zalać mieszaniną, zawekować, pasteryzować 30?45 minut. Gotowe do spożycia po 2 tygod­niach przechowywania w chłodnym miejscu.

Wątróbki miętusa z rydzami

15?20 rydzów gotować w osolonej wodzie. Zarówno wątróbki, jak i grzyby maczać w mące, potem w roztrzepanym jaju i smażyć na słoninie. Ułożyć w rondelku, dodać pokrojone w plastry 2 cebule i łyżkę wody oraz sok z połówki cytryny. Dusić na wolnym ogniu 10?15 minut.

Zupa z miętusa

Rybę gotować na wolnym ogniu w smaku z 4 prawdziwych suszo­nych grzybów aż do zupełnego rozpadnięcia się mięsa. Odcedzić mięso i po wybraniu nielicznych ości przepuścić dwukrotnie przez maszynkę wraz z rozmoczoną bułką, surową cebulą i cykorią. Masę wymieszać z rozbitymi jajami i formować pulpety wielkości śliwki węgierki. Panierować je w mące i obsmażać na rumiano. Wywar z grzybów zaprawić szklanką bulionu i śmietaną. Zagotować. Pulpety włożyć do zupy, gotować 5 minut. Uważać, aby się nie rozpadły.