?Muszelki” z płociami

Ryby ugotować w wywarze z jarzyn z dodatkiem 2 ząbków czosn­ku. Rozgnieść ryby na papkę, dodać przetarty gotowany seler, 2 żółt­ka ugotowane na twardo i roztarte na masę, sproszkowanej papryki, pieprzu do smaku i tyle kwaśnej śmietany, aby masa nie była zbyt twarda. Nałożyć do foremek, posypać tartym żółtym serem, zapiekać 15 minut. Posypać siekaną zieloną pietruszką, polać gęstym ma­jonezem.

Płocie po bułgarsku

Ułożyć rybę w żaroodpornym naczyniu, na niej pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojone w plasterki 4 pomidory, posypać czerwoną papry­ką, pieprzem, dodać 3?4 łyżki oliwy i piec przez pół godziny w pie­karniku. Można podawać także na zimno.

Płocie po kaukasku

Do dużego cebrzyka włożyć płocie, przesypując je bardzo gęsto gruboziarnistą solą. Odstawić w chłodne miejsce na 4?5 godzin. Przygotować wywar: pokroić w kostkę marchew, seler, cebulę, po- szatkować pół kapusty, dodać liść laurowy, gotować przez 10?15 minut. Ryby ułożyć na sicie i ugotować na parze z wywaru. Ułożyć na półmisku, udekorować gotowanymi jarzynami, polać roztopionym masłem z tartą bułką. Przed podaniem posypać siekanym zielonym koprem oraz świeżym, siekanym listkiem mięty.

Płocie po rybacku

Ryby podzielić na połówki nie zdejmując skóry. Ułożyć na ognio­trwałym półmisku, obłożyć pokrojonymi 3 pomidorami, 4?5 pieczar­kami i ćwiartkami 5 ziemniaków. Zalać śmietaną, wstawić do piekar­nika i zapiekać tak długo, aż ziemniaki będą miękkie. Przed podaniem obficie posypać siekanym zielonym koprem.

Płocie po skandynawski!

2 cebule pokroić w plastry, 4 pomidory w plasterki, 2 ziemniaki w grubą kostkę. Ryby ułożyć w rondlu, obłożyć cebulą, pomidorami i ziemniakami, podlać łyżką bulionu i dusić, aż ziemniaki będą pół- miękkie. Wyjąć, przyprószyć mąką i papryką, zalać 2 łyżkami gęstej śmietany, wstawić do piekarnika na 10 minut.