Auszpik z pstrąga

Przygotować wywar z jarzyn na mięsie wołowym. Zdjąć skórę z du­żego pstrąga. Ułożyć rybę w wanience i gotować w jarzynach (mar­chew, pietruszka, cebula, seler, por, zielony groszek). Pstrąga wyjąć, ułożyć na półmisku, obłożyć pokrojonymi warzywami oraz plaster­kami ugotowanych na twardo jaj. Ryba powinna wystawać grzbietem ponad warstwę warzyw. Dodać do bulionu 3 łyżki sherry oraz łyżkę sproszkowanej, rozpuszczonej w zimnej przegotowanej wodzie żela­tyny, podgrzać. Zalać rybę bulionem. Po ostygnięciu udekorować auszpik plasterkami świeżego ogórka i cytryny.

Pstrąg na niebiesko

Rybę skropić słabym zimnym octem i zostawić na godzinę w chłod­nym miejscu. Zagotować osoloną wodę, włożyć do niej pstrągi i wol­no gotować bez przykrycia przez 20 minut. Wyłożyć na półmisek i po­lać zrumienionym masłem.

Pstrąg po bolońsku

Koper sparzyć wrzątkiem (2?3 minuty), ugotować w szklance wo­dy. Rybę ułożyć na ogniotrwałym półmisku, skropić sokiem z cytry­ny, posypać koprem. Dodać szklankę wytrawnego białego wina i liść laurowy, posolić. Piec w piekarniku 20?25 minut. Sos odlać, wymie­szać z wywarem z kopru, gotować aż do odparowania do poprzedniej objętości. Polać ryby i wstawić na 5 minut do piekarnika.

Pstrąg po czesku

Całe ryby osolić, posypać pieprzem, pozostawić w chłodnym miejscu na 30 minut. Następnie ułożyć je na patelni, obłożyć plaster­kami cebuli, dodać liść laurowy, ziele angielskie, wlać szklankę cie­mnego piwa. Zagotować, dusić pod przykryciem 10?15 minut na bardzo małym ogniu. Gdy zmiękną, posypać łyżką mąki, dodać łyżkę masła, łyżkę cukru, posypać świeżym pieprzem. Gotować 10 minut. Podawać w sosie.

Pstrąg po moskiewsku

Ułożyć rybę w ogniotrwałym naczyniu. Obłożyć 10 pokrojonymi w talarki pieczarkami, podlać szklanką białego wina. Wstawić do go­rącego piekarnika na 5?6 minut. Odlać sos, zaprawić zasmażką. Ry­bę zalać sosem, gotować 3?5 minut. Odlać sos, zaciągnąć żółtkiem, dodać łyżkę świeżego masła, poczekać aż się rozpuści ? nie goto­wać. Usmażyć grzanki z jasnej bułki. Obłożyć pstrągi pokrojonymi w plastry, gotowanymi w łupinach ziemniakami i grzankami. Zalać sosem. Wstawić do piekarnika na 5 minut.