Raki w czerwonym winie

30 raków dokładnie wypłukać, ułożyć w rondlu i zalać wrzącym, dobrze osolonym mlekiem. Potrzymać w chłodnym miejscu przez 4 godziny. Zlać mleko, raki wypłukać w letniej wodzie. Wymieszać szklankę czerwonego wina, pół szklanki wody, łyżkę octu, dodać garść kopru. Włożyć raki i dusić przez 15 minut.

Raki w kruchym cieście

Ugotować 30 raków, obrać z mięsa szyjki i szczypce. Do rondelka włożyć rozdrobnione mięso, wlać pół szklanki śmietany, dodać łyżkę masła rakowego i tartej bułki tyle, aby sos był zawiesisty. Dusić 5?10 minut. Dodać łyżkę siekanego kopru i wymieszać. Przygotowaną ma­są napełnić kruche babeczki, obsypać je ostrym tartym serem, zapiec w piekarniku na rumiano.

Raki w sosie bordelaise

Przygotować sos: poszatkować drobno marchewkę, pietruszkę, ce­bulę, seler, ziemniak, ugotować w szklance wody, przetrzeć przez si­to. Przygotować zasmażkę, dodać jarzyny z wywarem, łyżkę koncen­tratu pomidorowego, szczyptę papryki, kieliszek czerwonego wina. Zagotować. 30 raków sparzyć wrzątkiem, dusić przez 10 minut z łyż­ką masła. Zalać sosem i dusić przez dalsze 10 minut.

Raki w śmietanie

30 raków wrzucić do wrzącej wody na 1?2 minut, odcedzić. Roz­puścić w rondlu łyżkę masła, włożyć raki, podsmażać 10 minut, lekko osolić. Wlać ćwiartkę kwaśnej śmietany, dodać czubatą łyżkę tartej bułki, dużą garść zielonego kopru. Dusić pod przykryciem 10?15 minut.

Raki z cukinią

Rozpuścić 4 łyżki masła, włożyć pokrojoną w kostkę cukinię, dodać szyjki i szczypce z 20 ugotowanych wcześniej raków, podlać łyżką wody i dusić, aż cukinia będzie miękka. Dodać sok z cytryny, posolić, posypać pieprzem, wstawić na 5 minut do piekarnika.