Sieja po gruzińsku

5 ząbków czosnku dwukrotnie przepuścić przez maszynkę, wyrobić z solą i łyżeczką utłuczonej kolendry. Nasmarować rybę wewnątrz i z zewnątrz. Piec w brytfannie, polewając olejem. Upieczoną rybę skro­pić sokiem z cytryny i posypać siekaną zieloną pietruszką.

Sieja po mazursku

Ugotować rybę w wywarze z dużej ilości rozmaitych warzyw (mar­chewki, pietruszki, cebuli, selera, kalarepy, brukselki, zielonego groszku, fasolki szparagowej). Wyłożyć na ogniotrwały półmisek, ob­łożyć jarzynami i ugotowanymi w mundurkach, obranymi i pokrojo­nymi ziemniakami. Zasmażkę rozprowadzić odparowanym wywarem z ryby. Dodać szklankę kwaśnej śmietany, 2 łyżki koncentratu pomi­dorowego, pół kieliszka białego, wytrawnego wina. Zagotować. Polać rybę i jarzyny sosem, posypać tartym żółtym serem. Zapiekać 10?15 minut.

Sieja w czerwonym winie

Rybę panierować w mące i smażyć na złoty kolor. Ułożyć w bryt­fannie, dodać 2 poszatkowane cebule, zalać szklanką czerwonego wytrawnego wina i dusić 15 minut. Rybę wyjąć, sos przetrzeć, zagęś­cić zasmażką, zagotować. Sieję ułożyć na ogniotrwałym półmisku, za­lać sosem, wstawić do piekarnika na 5 minut.

Sieja w sosie cytrynowym

Rybę panierować w mące i smażyć na złoty kolor. W rondlu umieś­cić łyżkę masła, 2 łyżki wody i po pół łyżeczki: imbiru, pieprzu i gałki muszkatołowej. Włożyć rybę i dusić 15 minut. Wyjąć rybę, dodać 3 łyżki soku z cytryny, otartą skórkę z cytryny, łyżeczkę mąki zie­mniaczanej, łyżkę zielonej pietruszki. Zagotować, zaciągnąć żółtkiem, włożyć rybę, wstawić na 10 minut do piekarnika.

Sieja ze śliwkami

Przygotować farsz: szklankę ugotowanego na sypko ryżu wymie­szać z namoczonymi i pokrojonymi w plasterki suszonymi śliwkami (2?3 łyżek). Dodać 3 ząbki czosnku utartego z solą, łyżką siekanej zielonej pietruszki, 1 jajo, łyżkę masła. Dokładnie wymieszać, dopra­wić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Rybę nadziać far­szem, włożyć do brytfanny, zalać połową szklanki wytrawnego białe­go wina i piec w piekarniku 20 minut. Przed podaniem włożyć łyżkę masła, 2?3 szklanek ugotowanego na sypko ryżu, wstawić na 5 mi­nut do piekarnika.

Sieja z rusztu

Rybę oczyścić, opłukać, podzielić na dzwonka lub wykroić filety. Kawałki ryby u obu stron posypać solą i pieprzem, ułożyć na pod­grzanym i natłuszczonym ruszcie (umieszczonym 5 cm od ognia), posmarować tłuszczem. Piec 10?15 minut aż do zrumienienia. Po­dawać natychmiast po upieczeniu.