Jak zrobić klipfisza?

Klipfisz jest to przetwór, który powstaje podczas procesu solenia, a następnie suszenia solonych ryb. Na skalę przemysłową klipfisz produkowany jest z dorszy w Norwegii, Islandii, Kanadzie i w Japonii. Soli się zazwyczaj wypatroszone, ogłowione i rozpłatane ryby w pro­porcji 35 dkg soli na 1 kg dorsza, a następnie przez 30 dni przecho­wuje je w beczkach. Po tym czasie płaty solonego dorsza rozkłada się skórą do dołu na nadbrzeżnych skałach lub na drewnianych ruszto­waniach w nasłonecznionych i wietrznych miejscach. Suszenie od­bywa się w dzień, na noc natomiast zabezpiecza się ryby przed za­wilgoceniem, układając je w sterty i okrywając płachtami. Po kilku dniach pryzmuje się ryby, obciąża kamieniami, zwiększając w ten sposób dyfuzję wody do warstw wierzchnich. Wreszcie suszy się je powtórnie. Proces suszenia klipfisza trwa około 6 tygodni. Zawartość wody w rybie spada z 60% do 20%.

Klipfisza domowym sposobem można wykonać z dorsza lub duże­go szczupaka. Umytą i oczyszczoną rybę wyciera się do sucha, soli w proporcji 25?30 dag soli na 1 kg mięsa, owija serwetą i pozosta­wia w chłodnym miejscu przez 3?5 dni. Następnie rybę wiesza się na słońcu i wietrze. Do brzucha ryby wkłada się drewniane rozporki, któ­re ułatwiają wysychanie wnętrza klipfisza. Podczas suszenia należy chronić rybę od deszczu i wilgoci. Gdy wyschnie, przechowu­je się ją w suchym i chłodnym miejscu, zawsze zawieszoną ?u po­wały”.