Auflauf z sumików

Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, pokroić w kostkę. Ugo­tować ryby w wywarze z jarzyn. Cebulę pokroić w kosteczkę, przy­smażyć na złoty kolor na łyżce masła. Przygotować sos ze śmietany oraz wywaru z warzyw. Dodać cebulę, dusić 3?4 minuty. W ognio­trwałym naczyniu ułożyć ziemniaki, ryby, zalać sosem z cebulą, za­piec na złoty kolor (10?15 minut).

Blanguette z sumików

Ryby ugotować w wywarze z jarzyn, podzielić na części. Poszatkowaną cebulę udusić na łyżce masła, dodać 6 drobno pokrojonych pieczarek, wsypać łyżkę mąki i rozprowadzić smakiem z ryby. Skroić wierzch okrągłego, trochę czerstwego chleba, wydrążyć część miąż­szu. Pokroić jarzyny z wywaru, wymieszać, ułożyć na dnie wydrążo­nego chleba. Na jarzynach ułożyć ryby, zalać sosem. Chleb umieścić na ogniotrwałym półmisku i włożyć na 10?15 minut do gorącego piekarnika.

Budyń z sumików

5 łyżek masła rozpuścić w rondelku, dodać półtorej łyżki mąki. Za­smażkę rozprowadzić szklanką mleka, ostudzić. Dodać 3 żółtka, 2?3 szklanek gotowanej, podzielonej na kawałki ryby, soli i pieprzu do smaku. Wymieszać. Ubić pianę z 3 białek, połączyć z masą, włożyć do formy budyniowej wysmarowanej masłem i obsypanej tartą bułką. Wstawić do gorącego piekarnika na 45 minut.

Kotlety z sumików

Ryby przepuścić przez maszynkę wraz z 2 cebulami. Otrzymaną masę wymieszać z jajem, 4 łyżeczkami tartej bułki, łyżką siekanej, zie­lonej pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Formować kot­lety (podłużne lub okrągłe), panierować w bułce, smażyć na gorącym oleju.

Kotlety ziemniaczane z sumików

Ugotować kilogram ziemniaków. Ryby obrać z ości. Jedną cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na złoty kolor. Wszystkie składni­ki przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać łyżkę mąki ziemnia­czanej, soli i pieprzu. Wyrobić masę. Formować kotlety, panierować je w bułce tartej, smażyć na gorącym tłuszczu.