Szczupak w kremie pikantnym

Rybę natrzeć sokiem z cytryny, odstawić na pół godziny. Następnie włożyć ją do ogniotrwałego naczynia wysmarowanego masłem, pod­lać łyżką wytrawnego wina, dosolić. Na wierzchu położyć kilka wiór­ków masła. Wstawić do piekarnika i zapiekać 20 minut. Wyjąć z pie­karnika, ostudzić, pokroić na równe kawałki. Okrawki z ryby ro­zetrzeć z łyżką masła, sokiem z jednej cytryny, połową łyżeczki musz­tardy i szczyptą pieprzu na pikantny krem. Filety ułożyć na półmisku, udekorować kremem i polać majonezem.

Szczupak w majonezie

Przygotować sos: utrzeć doskonale 2 surowe żółtka z 2 łyżkami oliwy, dodać 1 całe jajo, octu, soli i cukru do smaku, stale ucierając w wysokim porcelanowym naczyniu wstawionym do gorącej wody, aż majonez zgęstnieje.

Rybę pokroić na kawałki, oddzielnie ugotować warzywa z 2 dużymi cebulami, korzeniami. Nalać wody do gotowania tyle, aby nakryła warzywa. Przestudzonym i przecedzonym płynem zalać szczupaka i gotować wolno przez 30 minut do miękkości. Ugotowaną rybę wy­jąć po ostudzeniu na półmisek, ułożyć w całości i oblać sosem majo­nezowym, wynieść w chłodne miejsce. Po zupełnym stężeniu przy­brać jajkami, cytryną, piklami itp.

Szczupak w pomidorach

Przygotować sos: pokroić drobno 2 marchwie, kawałek selera i ma­łą cebulę. Włożyć jarzyny do rondla, dodać szklankę przecieru pomi­dorowego, V* szklanki bulionu. Dusić, aż jarzyny będą miękkie, prze­trzeć przez sito, dodać 1 łyżeczkę mąki, pół łyżeczki masła, pół ły­żeczki maggi i zagotować. Szczupaka oczyścić i nasolić, ułożyć na ogniotrwałym półmisku grzbietem do góry. Do środka włożyć kilka małych marchewek, głowę podeprzeć marchewkami. Obłożyć szczu­paka masłem, piec 20 minut w piekarniku, polać sosem i dopiec (ok. 5 min.). Posypać siekaną, zieloną pietruszką.

Szczupak w słoninie

Zetrzeć na tarce o grubych otworach 2 marchwie, 2 cebule, pie­truszkę, dodać łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu. Kawałek słoniny (20x5x5 cm) pokroić w cienkie, długie paski. Ułożyć paski na spodzie brytfanny, przykryć jarzynami, włożyć rybę, przykryć słoniną. 2?3 łyżki białego wina wymieszać z 4?5 łyżkami wody i łyżeczką soku z cytryny. Skropić szczupaka i wstawić do piekarnika na 30?40 minut.

Szczupak w sosie chrzanowym

Przygotować sos: 2 łyżki tartego chrzanu gotować w szklance wy­waru jarzynowego 5 minut, zaprawić śmietaną (półtorej szklanki), doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i zagotować. Rybę nasolić, zostawić w chłodnym miejscu na godzinę. Ułożyć w brytfannie grzbietem do góry, polać łyżką stopionego masła i wsta­wić na 30 minut do piekarnika. Wyjąć, polać sosem chrzanowym i zapiekać 10 minut.