Babeczki z troci

Upiec babeczki z ciasta francuskiego. Usmażyć jajecznicę na maś­le, dodać szczypiorku. Rybę pokroić w makaron. Jajecznicę i maka­ron z troci włożyć do babeczek. Zapiec w średnio gorącym pie­karniku.

Bigos z troci

Panierować rybę w mące, usmażyć na złoty kolor, ostudzić, po­kroić w paseczki. Przygotować sos: łyżkę masła rozpuścić w rondel- ku, dodać łyżkę cukru, przyrządzić złoty karmel. Dodać łyżkę mąki, rozprowadzić octem (pół szklanki) zmieszanym z białym winem (pół szklanki). Gotować 10 minut. Włożyć pokrojoną rybę do rondla. Prze- sypać ją solą, pieprzem, majerankiem, papryką i lubczykiem, zalać sosem, wstawić na 15 minut do piekarnika. Uważać, aby ryba się nie rozgotowała.

Budyń z troci

Ugotować rybę w wywarze z jarzyn, utrzeć z 4 łyżkami masła na jednolitą masę. Do masy dodać 1 cebulę uduszoną na maśle, 8 jaj i przepuszczoną przez maszynkę, namoczoną w mleku bułką. Jeżeli masa jest zbyt gęsta dodać mleka. Kręcić w makutrze 20 minut. Wło­żyć do serwety lub formy budyniowej i gotować w wodzie lub na pa­rze 1,5?2 godzin.

Kapuśniak z troci

3 szklanki kwaszonej kapusty zalać szklanką bulionu, dodać pokro­jone warzywa: 2 marchwie, pietruszkę, cebulę, pół buraka czerwone­go, 2 liście laurowe, 4 ziarna pieprzu. Gotować godzinę, uzupełniając wodą. Wyjąć warzywa i przyprawy, włożyć pokrojoną troć i gotować 15 minut. Uzupełnić wywar do 1 litra, włożyć warzywa, zagotować, doprawić solą i pieprzem do smaku. Rybę podawać z zupą.

Mus z troci

Rybę ugotować w wywarze z jarzyn. Wywar przecedzić i zagęścić. Trocie ułożyć w słoikach, zalać wywarem, pasteryzować 20?25 mi­nut. Po 2 tygodniach można z ryby sporządzić mus. Wyjąć ją ze słoi­ka, odsączyć z zalewy, przyprawić sokiem z 1 cytryny, łyżeczką oliwy, solą i pieprzem, rozdrobnić w mikserze. Szklankę śmietany kremowej ubić na krem, połączyć z roztartą rybą. Mus włożyć do pucharków i oziębić w lodówce. Każdą porcję ozdobić plasterkami pomidora, listkiem zielonej sałaty, plasterkiem cytryny, cząstką jaja ugotowane­go na twardo, siekaną zieloną pietruszką.