Ukleje w sosie winnym

Ryby ugotować w wywarze z jarzyn. Przygotować sos: pietruszkę i cebulę poszatkować, usmażyć na maśle. Dodać szklankę białego wytrawnego wina. Gotować 5 minut, przetrzeć przez sito. Dodać łyż­kę mąki i zagotować. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku. Zaciągnąć żółtkiem. Ryby ułożyć na ogniotrwałym półmisku, zalać sosem, wstawić do piekarnika na 10 minut.

Tielnoje z uklei

Przygotować ciasto: pół szklanki mleka utrzeć z łyżką masła w mi­kserze. Dodać 2 rozgniecione ząbki czosnku, łyżkę siekanej zielonej pietruszki. Zetrzeć na tarce wysuszony, ciemny chleb (najlepiej ra­zowy). Dodać go do masy tyle, by uzyskała konsystencję ciasta na­leśnikowego. Maczać ryby w cieście i smażyć na złoty kolor na oli­wie. Ułożyć na ogniotrwałym półmisku, posypać utartym razowym chlebem, polać roztopionym masłem i wstawić do gorącego piekar­nika na 10 minut.

Warieniki z uklei

Przygotować ciasto jak na makaron, rozwałkować, pokroić na dłu­gie paski (1,5 cm x 10 cm), ugotować w osolonej wodzie. Ryby ugo­tować w wywarze z.warzyw. Przygotować sos: marchewkę, pomidor, pieczarkę, korniszon, cebulę pokroić w paseczki (można zetrzeć na tarce z grubymi otworami). Dusić na maśle, aż jarzyny będą miękkie. Zalać połową szklanki śmietany. Dodać soli i sproszkowanej papryki do smaku. Rybki okręcone paskami makaronu ułożyć na półmisku ogniotrwałym, zalać sosem i zapiekać 15 minut. Polać 2 łyżkami słodkiej śmietany i wstawić na 5 minut do piekarnika.

Zapiekanka szwajcarska z uklei

Rybę opanierować w mące i usmażyć na oleju. Podzielić na 2?3 kawałki. 5?7 ziemniaków ugotować, zrobić z nich purée z dodatkiem 2 żółtek. Podzielić na 2 części. Foremkę wysmarować masłem, obsy­pać tartą bułką, włożyć połowę ziemniaczanego purée, rybę, nakryć drugą częścią purée, posypać ostrym, tartym serem, położyć na wierzchu kilka kawałeczków masła i zapiec na rumiano w piekarniku.