Zupa rybna a’la Rochelle

Wlać pół litra oleju, 2 pokrojone w plastry cebule, 2 ząbki czosnku utartego z solą, 2 pory pokrojone w plasterki, 5 pomidorów w ćwiart­kach. Gotować godzinę. Dolać 2 litry wody, włożyć 3?4 ryby róż­nych gatunków i wielkości, soli, pieprzu, papryki do smaku. Gotować godzinę. Przetrzeć zupę przez sito, dodać drobnego makaronu, soli i pieprzu do smaku. Gotować, aż makaron będzie miękki.

Zupa rybna puree

2 marchewki, pietruszkę, seler, pół kapusty włoskiej, 2 pieczarki, gotować z pokrojoną na dzwonka rybą. Po pół godzinie przetrzeć wszystko przez sito. Zaprawić zasmażką. Dodać kieliszek białego wy­trawnego wina, zagotować. Podawać z lanymi kluskami.

Zupa rybna po berlińsku

4 cebule pokroić w plastry, 1 seler w kosteczkę. Do szerokiego na­czynia wlać 2 szklanki mleka. Dodać cebulę, seler, łyżeczkę soli, ły­żeczkę masła, kawałki ryby nie mniejsze niż 4 cm. Gotować wszystko na wolnym ogniu przez 15 minut. Pietruszkę pokroić w malutką kost­kę, laskę chrzanu utrzeć na tarce, sparzyć wrzątkiem i połączyć z go­tującą się zupą. Zupę zaprawić śmietaną. Postawić na płytce azbe­stowej i gotować jeszcze 15 minut. Kto lubi może zupę dosłodzić lub dodać odrobinę octu. Podawać z gotowanym ryżem lub ziemniakami, posypać siekanym zielonym koperkiem.

Zupa rybna po fińsku

2 obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki gotować w 3 szklan­kach wody przez 10 minut. Dodać rybę, gotować 15 minut. Rozmie­szać 2 łyżki mąki w 2 szklankach mleka. Rozpuścić w rondelku 3 łyżki margaryny. Ostudzić, wlać mleko, wymieszać. Wlać zasmażkę do zu­py, gotować 3 minuty, przyprawić zupę solą i pieprzem. Podawać po­sypaną siekaną zieloną pietruszką.

Zupa rybna po francusku

Na 2 łyżkach oliwy udusić 2 pokrojone w plastry cebule. Dodać po łyżeczce zielonej siekanej pietruszki, majeranku, tymianku, 1 listek laurowy, soli i pieprzu do smaku. Gotować przez 3 minuty. Włożyć pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Gotować 7 minut. Włożyć po- porcjowaną rybę, gotować 10?15 minut. Podawać w kamionkowych naczyniach. Na wierzchu posypać drobną kostką ze świeżej bułki pa­ryskiej.